zondag 19 november 2017

bezoek aan het MIAT

In de WO-lessen leren we over kledij.
Welke kledij droegen de mensen vroeger? Welke kledij dragen ze in andere landen? Welke functie kan kledij hebben? Hoe wordt kledij gemaakt?

We bezochten het MIAT. Met zen allen op een overvolle bus vonden sommige kinderen wel spannend. Gelukkig was er in het terugkeren iets minder volk op de bus.


Eenmaal in het MIAT maakten we kennis met het spinnewiel. Mevrouw Lies toonde ons hoe dat werkte. Zonder motor!
Daarna mochten we met onze handen een draad maken van een stuk katoen. Dit was niet zo eenvoudig! Maar het is ons wel gelukt!

Daarna toonde onze gids het weefgetouw van heel lang geleden. Opnieuw zonder motor en opnieuw toonde mevrouw Lies ons hoe het moest. Dit ging helemaal niet snel! Het duurde vroeger dus heel lang voor er een stuk stof gemaakt was.


Daarna zagen we een weefgetouw met motor. Onze gids had ons gezegd dat we niet mochten schrikken want dat de machines heel veel lawaai maken!
En inderdaad, wat een kabaal!
Dit waren er nog maar drie, stel je dan het lawaai van vroeger voor in een grote fabriek!


Verder leerden we waar wol vandaan komt, waar katoen vandaan komt en hoe draden worden gekleurd.

Het was een beetje gek om te horen dat draden gekleurd werden door een deel van bepaalde bloemen te gebruiken. Die bloemen zijn we dan ook gaan zoeken in de tuin van het MIAT.


We zagen ook verschillende soorten stof en waarvoor ze gebruikt worden. De kledij van een wielrenner is helemaal anders dan dat van een brandweerman bijvoorbeeld. En dat van een duiker is anders dan van een astronaut.


Ten slotte mochten de kinderen nog even alleen rondkijken, wat deden ze dit goed!


Daarna was het alweer tijd om terug naar school te gaan!Geen opmerkingen:

Een reactie posten